Co zjeść w Chorwacji?

Wiele osób, planując wakacje w Chorwacji, zastanawia się nad tym, co właściwie zjeść w tym kraju. Chorwackie przysmaki bardzo często występują jedynie w danym regionie. Na szczęście, większość z nich można spotkać w większych miasteczkach. Jakie są narodowe potrawy Chorwacji? Co koniecznie trzeba spróbować, będąc na wakacjach w Chorwacji? Podpowiadamy!

Co dobrego zjeść w Chorwacji

Pierwszą potrawą, której koniecznie trzeba spróbować, jest burek. W Chorwacji spotkamy jego rozmaite wersje smakowe, dlatego burek możemy jeść wielokrotnie. W Chorwacji można jednak najczęściej spotkać burka ze szpinakiem, mięsem bądź białym serem. Ciasto jest złożone z wielu cienkich warstw ciasta filo. Jest ono bardzo często mylone z ciastem francuskim ze względu na podobny wygląd, ma jednak inny smak, o czym warto się przekonać.

Co jeść w Chorwacji 2019

Chorwacja słynie z owoców morza i ryb. Jeśli owoce morza nie są dla Ciebie, koniecznie spróbuj dorady! Dorada z grilla, czyli orada sa žara, to jedna z najsmaczniejszych chorwackich ryb. Można ją spotkać w wielu miejscach, jednak tę pyszną znajdziecie w Dubrowniku. Dorada ma niewielką liczbę ości, za to może pochwalić się wybornym smakiem.

Co można zjeść w Chorwacji

Jakie przysmaki chorwackiej kuchni jeszcze warto wybrać? Alternatywą dla dorady jest makrela z grilla, czyli skuša sa žara. Można wypróbować te ryby podczas rejsu wokół wyspy. Mają one więcej ości niż dorady, jednak cechują się unikatowym smakiem. Bez wątpienia warto ich spróbować.

Co najlepiej zjeść w Chorwacji

Ostatnią propozycją są mielone mięsne paluchy z grilla, czyli Ćevapčići. Sama potrawa może nie wygląda bardzo efektownie, za to wybornie smakuje. Ćevapčići przypominają nieco polskie krokiety. Danie jest podawane na wiele sposobów. Może być z frytkami, ryżem, w bułce. Jeśli chodzi o smak, przypomina polskie kotlety mielone, dlatego każdy miłośnik mięsnych potraw powinien być zadowolony.

Jak widać, Chorwacja ma wiele ciekawych potraw do zaoferowania. Do polecanych dań i smakołyków należą także: suszona szynka, paški sir, czarne risotto (crni rizot).

INNE WPISY

Facebook